Skip to content Skip to navigation

Mr & Mrs Munro

Mr & Mrs Munro

Location: Edinburgh

Brief: Main bathroom in period home to be modernised but with a hint of traditional. Our clients had recently moved into a period home and the bathroom, shower room and cloakroom were first on their to-do list for upgrade. The main bathroom was fairly dark due to the window being covered by a mirror. They wanted it to be family-friendly as they have young children but also suitable for adults too. Modern, but with a hint of traditional was the main focus of the brief. Taking the clients’ needs on board we designed a bathroom which made the best use of space. This included storage under the basin for toys and toiletries, a large mirror to reflect the light and a wall-mounted WC to make to space feel larger. We removed the mirror over the window and the pipes on the other side to take the room back to the original style. The main wall was pulled out to house the frame and cistern which meant some detailed plaster work which needed to be done to the cornice to ensure continuity. We used light tiles for the main part of the room, a rough slate tile for the feature and a textured wood-effect floor tile to give a modern, yet rustic, feel. The highly polished chrome-plated brassware and an ultra-modern Bisque radiator, which provides ample room for towel hanging, further complemented the modern design. As a safety precaution for the young children, we included a Hansgrohen Exafill system with thermostatic valve to help give consistent temperature when filling the bath. We also fitted a minimal shower screen which can be neatly folded away when not in use. An alcove area at bath height was also built - more for the adults to perhaps hold a glass of wine when relaxing in the bath. LED lights were also added to add a touch of ambient lighting. Finally, new spot lighting was installed into the ceiling, and drop down section thereby giving the room its light and bright feel. Our clients are delighted with their new bathroom which is perfect for the whole family and it was delivered under budget.

Brief: Modernise shower room in period home but with traditional touches. Having refurbished their main bathroom our clients were also looking for us to also upgrade the downstairs cloakroom in their period home in Edinburgh city centre. As with the main bathroom the window in the shower room had also been covered over by a mirror. The main brief from the client was for the room to have the wow factor as this would be the room their guests would see. They wanted it to be in keeping with the traditional property but being a young couple they also wanted it to be modern and functional as well. By removing the window from the room all together this gave a great space for a large walk-in shower area. Using a low-level shower tray and fixed glass panel we gave the room a sleek, modern feel. Using the space where the window once was, we created a large alcove area for use when in the shower. This was lit by LED lights which gave an interesting focal point to the room. Ultra-modern, sanitary ware, basin unit and radiator all in white, lend a stark contrast to the dark tiles giving the room its striking appearance. A bulkhead was created along the main wall to include the frame for the WC also allowing us to conceal the pipe work. Another beautiful shower room from Ekco and another happy client.